utorak, 15. studenoga 2011.

Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela rođen je 18. srpnja 1918. Južnoafrički političar koji je u mladosti je studirao pravo i bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi. Karijeru mu je obilježila borba protiv apartheida(Apartheid je naziv za sustav rasne segregacije koji je nakon pobjede burske Nacionalističke stranke na izborima 1948. godine uveden kao službena politika Južnoafričke Republike.) Godine 1961., bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organiziralo sabotaže. Zato je proveo 27. godina u zatvoru jer je optužen za terorizam,(1964.-1990.). Poslije oslobođenja iz zatvora bavio se politikom. Bio je poštovan zbog svog pomirljivog stava prema bijelcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vijekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni. Kasnije dobio je Nobelovu nagradu za mir 1993. godine i dobio je još nagradu Saharov 1988. godine i mnogo drugih nagrada.

Howard Hughes

Howard Robard Hughes je rođen 24. prosinca 1905. u Humbleu u blizini Houstonu. U školi je Howard volio matematiku i tehnički odgoj, ali ga je golf zanimao više od učenja. Ipak, upisao se na prestižni fakultet Institute of Technology u Kaliforniji, a poslije se prebacio na isto tako cijenjeni Rich University u Houstonu. No, školu je brzo zapustio nakon što je u devetnaestoj godini ostao bez oba roditelja. Majka mu je umrla 29. ožujka 1922., a otac 14. siječnja 1924. Howard Hughes naslijedio je očevu tvrtku Hughes Tool Company, vrijednu oko 900 tisuća dolara. Otac mu je bio Howard Robard Hughes poduzetnik i bušač nafte u doba teksaškog naftnog buma.Njegov je otac stvorio veliko bogatstvo izumom bušačke opreme Hughes Rock Eater, koja je znatno unaprijedila metode vađenja nafte u cijelom svijetu. U rujnu 1935., postavio brzinski rekord u letenju od 567,46 kilometara na sat. Dvije godine poslije oborio je rekord u letenju s jednog na drugi kraj SAD-a, a 1938. je, brže od bilo kojeg pilota, obletio svijet za samo 91 sati i 14 minuta. Na aerodromu u New Yorku gradonačelnik i gomila obožavatelja dočekali su ga kao novog američkog heroja, potvrdilo se Hughesovo uvjerenje da čovjek može postići sve što želi, samo mu za to treba mnogo truda, volje, pameti - i novca. Konstruirao je maske s kisikom, jedan od njegovih izuma koji se primjenjuje i danas. Umire 7. travnja 1976. godine. 2004. godine snimljen je film Avijator prema životu Howarda Hughesa. Glumi ga Leonardo DiCaprio, a režirao ga je Martin Scorsese.

Andy Warhol

Andy Warhol rođen je u Pittsburgh 6. kolovoza 1928. godine. Nakon svršenog srednjoškolskog školovanja upisuje studij komercijalne umjetnosti na današnjem sveučilištu Carnegie Mellon (tada Carnegie Institute of Technology). Diplomira 1949. i seli u New York U prvoj polovici 60-ih godina postaje vodeća ličnost pop arta, umjetničkog pokreta koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture.Producirao je prvi album utjecajne rock-grupe Velvet Underground te pokrenuo reviju "Interview" i vlastitu televizijsku stanicu.Objavio je knjigu "POPism" i zbirku fotografija "America". Jedno vrijeme radi i kao crtač u nekoliko novina (Vogue, Harper's Bazaar, The New Yorker, Glamour), ali i piše. Svoj prvi članak, koji je napisao za list Glamour, nosi naslov Uspjeh je posao u New Yorku. Radi i za nakladničku kuću RCA Records za koju kreira naslovnice glazbenih albuma i promidžbene materijale.
Njujoršku umjetničku scenu obogaćuje novim pojmom - popularna umjetnost. Osmišljava i dva TV showa - Andy Warhol's TV (1982).  Četiri godine kasnije (1986.) Andy Warhol's Fifteen Minutes za Music Television za popularni MTV (Music Television). Naslov drugog showa nastao je prema njegovoj izjavi iz 1967.: "U budućnosti će svatko biti slavan 15 minuta." Preživio je atentat koji je na njega izvršila radikalna feministkinja Valerie Solanas nakon čega se nije zdravstveno oporavio sve do kraja života. Preminuo je 22. veljače 1987. u New Yorku tijekom oporavka od operacije žučnog mjehura.